Skip to main content

Hoe NIBE inspeelt op duurzaamheid en connectiviteit

NIBE is een wereldwijde fabrikant van duurzame energiesystemen en actief op het gebied van verwarming, ventilatie, tapwater en koeling voor woningbouw, maar ook utiliteitsprojecten. NIBE-energietechniek is verantwoordelijk voor de markt België, Nederland en Luxemburg en heeft als missie om bij te dragen aan een duurzamere wereld. In totaal zijn er meer dan 15.000 mensen werkzaam bij NIBE, verspreid over heel de wereld. Wij spraken Maarten Sonneveld van NIBE over hun kijk op de laatste ontwikkelingen in de markt. 

 

Interview with Maarten Sonneveld from NIBE!

 

Wat voor marktontwikkelingen zien jullie op dit moment en hoe anticipeert NIBE hierop?

In Nederland kunnen we al stellen dat de markt in rep en roer is op het gebied van duurzame energie. Zoals velen van jullie ook wel meemaken hebben we op dit moment te maken met een energietransitie. Dat houdt in dat bestaande gebouwen verduurzaamd dienen te worden. Hierbij kan je denken aan bestaande kantoorpanden, bestaande woningen. Die moeten energiezuiniger gemaakt worden en zullen afgesloten worden van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld gas. Daarnaast dienen ook de nieuwbouwwoningen of de nieuwbouwprojecten duurzaam gebouwd te worden, dus dat houdt in dat er bijvoorbeeld veel warmtepompen toegepast worden in dit soort projecten. Wij als fabrikanten maar ook de hele bouwkolom hebben de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan deze energietransitie en dit zo goed mogelijk te faciliteren.

''De nieuwe S-serie is een nieuwe generatie warmtepompen waarbij gekeken is naar technieken die in de toekomst zullen verschijnen''

- Maarten Sonneveld, NIBE

In het kader van duurzaamheid, welke nieuwe producten kunnen we eigenlijk verwachten en wat is daar bijzonder aan?

Dat is een hele goede vraag. Het is zo dat NIBE inmiddels al bijna veertig jaar warmtepompen produceert. Met ons hoofdkantoor in Zweden en vanuit het Zweedse klimaat ontwikkelen wij al vele jaren deze duurzame producten. Ook in Nederland - zeker de laatste jaren - zien we aan de energietransitie dat hier steeds meer vraag naar komt en er steeds meer ontwikkelingen zijn. Zo heeft NIBE tijdens de laatste VSK-beurs in Utrecht de nieuwe S-serie geïntroduceerd. De nieuwe S-serie is een nieuwe generatie warmtepompen waarbij gekeken is naar technieken die in de toekomst zullen verschijnen. Wat houdt dat in? Warmtepompen zijn dus zeker niet nieuw voor NIBE; ze zijn er al veertig jaar. Er wordt al veertig jaar aan ontwikkeld. Dus de rendementen en de capaciteiten, de vormgeving, die zijn allemaal inmiddels wel op orde. Maar we zien dat de techniek in zijn algemeenheid ook niet stil staat. Vandaag de dag zie je namelijk dat steeds meer mensen bijvoorbeeld smart watches dragen. Steeds meer mensen zijn verbonden met allerlei digitale apparaten, online streaming-diensten of het 5G netwerk is ook een hot item vandaag de dag. En eigenlijk hebben al deze technische ontwikkelingen één ding gemeen, dat alles verbonden is met het internet. Connectiviteit wordt steeds belangrijker. Dat zien wij ook in smart homes terugkomen. Met de nieuwe generatie S-serie warmtepompen kan NIBE het hart van jouw smart home worden door slim te gaan communiceren met andere apparaten in het huis, met sensoren, niet alleen met de verwarming maar ook met CO2-sensoren kunnen we het gebruik van een warmtepomp of een klimaat in een woning veel efficiënter en gebruiksvriendelijker maken. Ook niet geheel onbelangrijk voor de zakelijke klanten is het installatiegemak, dat is daarbij ook toegenomen. Het is voor sommige mensen in Nederland een nieuw stukje techniek. Wij proberen dat zo eenvoudig mogelijk te maken, dat iedereen daarmee kan werken en het goed kan toepassen.

 

 

Wat voor toegevoegde waarde heeft MEPcontent voor NIBE als het gaat om het beschikbaar stellen van BIM-files aan jullie klanten?

De data-gedreven markt wordt steeds belangrijker. Dat zien wij inderdaad ook in de warmtepompen, dus ook daar zal er meer uit gelezen en gemonitord kunnen worden om het gebruik beter te maken. Maar dit heeft inderdaad ook toepassing op bijvoorbeeld het ontwerp van installaties. Dus in het geval van NIBE hebben wij ervoor gekozen om met MEPcontent verder te gaan als BIM-partner. Dat heeft als reden dat wij het erg belangrijk vinden dat de BIM-bestanden die wij aanleveren - dus AutoCAD, Revit en IFC - van hoge kwaliteit zijn. En met hoge kwaliteit bedoelen wij dat de relevante technische producten en fabrikanten informatie beschikbaar is voor onze klanten, voor de ontwerpers, voor de installateurs, de modelleurs. En met deze informatie zien wij dat heel veel klanten daar bijvoorbeeld bestellijsten kunnen gaan genereren uit software, dat het veelvuldig gebruikt wordt voor prefabricage van systemen. Steeds meer zien wij dat grotere installateurs prefabricage toepassen in bijvoorbeeld bedrijfshallen waar complete skids ontworpen worden. Daar is BIM absoluut onmisbaar. Niet alleen BIM, maar vooral de informatie in die modellen is daarbij essentieel. Zonder die informatie kan er niet goed gewerkt worden door deze partijen. Daarnaast zien wij ook de voordelen van MEPcontent richting de klanten en de gebruikers, dat er één platform aangeboden wordt waar veel informatie beschikbaar is. Uiteraard bestaat een systeem niet alleen uit een warmtepomp maar ook uit andere componenten. Ik denk dat wij via MEPcontent makkelijk toegankelijk zijn voor onze klanten, voor ontwerpers, installateurs en adviseurs.

 

Dat is inderdaad ook heel belangrijk om gebruiksvriendelijk en toegankelijk te zijn en om de data compleet aan te bieden, zodat binnen het hele proces alle partijen daar vervolgens heel goed mee kunnen gaan werken. Niet alleen in de eerste fase van modellering, maar ook verder tot aan onderhoud en vervanging aan toe. Stay connected!

 
Interview met Maarten Sonneveld, werkzaam bij NIBE-energietechniek