Skip to main content

LOD eenvoudig uitgelegd: De LOD-Kiwi

In de wereld van BIM staat LOD voor het ontwikkelingsniveau van een gebouwmodel. Omdat het LOD veel invloed heeft op de grootte van een model, is het handig om onderscheid te maken tussen LOI en LOG.

Het LOD, oftewel het Level of Development, kan het best worden uitgelegd als een richtlijn voor de betrouwbaarheid van uw model. Het is de mate waarin de geometrie van een element en de bijbehorende (niet-grafische) informatie is doordacht. Hoe dit precies zit, leggen we uit aan de hand van een stuk fruit:

 

LOD = LOG + LOI

Voor deze vereenvoudigde weergave van het principe LOD = LOG + LOI hebben we een kiwi als voorbeeld genomen. De LOD-kiwi is onderverdeeld in het LOG (Level of Geometry) en LOI (Level of Information).

 

LOG: Level of Geometry

De buitenkant, het zichtbare gedeelte van de LOD-kiwi, is het Level of Geometry (ook level of detail genoemd). Het vertelt ons iets over het uiterlijk (de geometrie) van het element. Het LOG in een BIM-model drukt het geometrische detailniveau uit. Zo maakt de EMCS 4.0 onderscheid tussen 5 verschillende niveau's, waarbij LOG 1 voor een schematische of symbolische representatie van een product staat, en LOG 5 voor een gedetailleerde, fabrikant-specifieke weergave.

 

LOI: Level of Information

LOI, ofwel Level of Information, is het onzichtbare, niet-geometrische gedeelte van de kiwi. In het voorbeeld van de LOD-kiwi is dit de smaak, de kleur, de geur, de prijs en de vervaldatum.

In BIM-modellen staat het LOI voor de niet-geometrische, maar juist de technische informatie van een model. Content met een hoog LOI bevat bijvoorbeeld fabrikant-specifieke informatie zoals prijs- en voorraadinformatie.

  

 

Lean aan de slag met LOD

Normaal gesproken nemen zowel het LOI en LOG van MEP elementen toe naarmate een project vordert. Maar er kunnen grote verschillen zijn tussen het LOI en LOG; een component kan symbolisch zijn weergegeven, maar uitgebreide technische specificaties bevatten. Het onderscheid tussen LOI en LOG helpt bij het managen van verwachtingen en het maken van afspraken, wat zowel de efficiëntie en communicatie binnen BIM-projecten ten goede komt.

 

Meer weten over LOD en hoe u er lean mee om kunt gaan? Ontdek dan hier de impact van de verschillende LOD-niveau’s op BIM-modellen.

 

Over de auteur

Anne-Mieke Dekker is a content marketer at Stabiplan B.V., a Trimble company offering BIM solutions for the MEP industry. Her aim is to provide MEP engineers with the right information to optimize their BIM workflow and ultimately realize better building installations.