Worksharing is caring

November 28, 2018

Het delen van eigendommen en informatie is al zo oud als de weg naar Rome, maar toch blijft het nog steeds een uitdaging om op zo een manier te delen dat iedereen tevreden is. Als dit ooit te verwezenlijken is… 

Een centraal model met daarin alle informatie die nodig is voor coördinatie, clash detectie, montage en oplevering, is het streven van een BIM-project. Echter, dit betekent dat een model gedeeld moet worden met meerdere partijen en/of collega’s, en laat delen nou niet altijd een van onze beste kwaliteiten zijn.

 

Rekening houden met elkaar 

Tijdens worksharing dient rekening gehouden te worden met andere modelleurs binnen een model. Elementen die aangepast worden door gebruiker A zijn vanaf dat moment niet meer aan te passen door andere gebruikers en worden automatisch aan de actieve workset toegevoegd. Maar gebruiker B wil graag zijn systemen aan laten sluiten op het systeem van gebruiker A. Een verzoek om te delen wordt verstuurd, maar gebruiker A is al naar huis… Een van de vele problemen die kunnen ontstaan in het worksharing-proces.

 

Duidelijke afspraken 

Worksharing vraagt net als al het andere dat gedeeld moet worden om duidelijke afspraken en naleving. Wie er werkt in welke workset, op welke tijden er wordt er gesynchroniseerd met het centrale model, het regelmatig vrijgeven alle onderdelen zodat anderen er mee verder kunnen werken. Echt voer voor de BIM-protocollen!

 

Praktische uitvoering 

Maar ondanks dat het heel mooi beschreven kan staan in een BIM-protocol, is er ook nog zoiets als de praktische uitvoering. Dus bij dezen een oproep om met zijn allen de schouders eronder te zetten. Want wie zich inzet, maakt onderdeel uit van een mooi project met als resultaat een snelle oplevering en prettige samenwerking. Het vraagt medeleven van iedereen, want worksharing is caring.

Vorig artikel
BIM trend: Informatie delen met IFC
BIM trend: Informatie delen met IFC

Partijen in BIM-projecten wisselen steeds vaker informatie uit in het bestandsformaat IFC. IFC maakt het mo...

Volgend artikel
Hoe fabrikanten in de installatiebranche profiteren van BIM
Hoe fabrikanten in de installatiebranche profiteren van BIM

Steeds meer partijen in de bouw profiteren van een productieve samenwerking dankzij BIM. Niet alleen instal...


Bouw kennis op met Constructible

MELD U AAN!